İp Askısı
Doç Dr.  Ayşe Sezim Şafak

İp askısı Fransa’da geliştirilen ameliyatsız bir şekilde cildi germek için kullanılır. Fransız askısı ismiyle de bilinir.

İçi polyester dışı silikon olan bu özel ipler ile ip askısı işlemi ciltte daha genç görünüm elde etmeyi sağlar. Klasik cilt uygulamalarına göre daha farklıdır. Klasik yöntemlere göre daha verimli ve güvenilirdir. Tüm yüze uygulanan bir işlemdir. Sarkan yüz dokuları çekilerek eski haline getirilir. Bu işlem hem acısız hem de diğer yöntemlere göre daha uzun yıllar kullanılan bir yöntemdir.

Ameliyat ve cerrahi müdahaleden çekinenlerin çokça tercih ettiği bir teknik olarak sayılır. Yıllar geçtikçe de yüzde oluşabilecek aşırı sarkmaları önlemeye yardımcı olur. Fazla görülen kilo kayıpları sonrasında da sarkmayı önleyerek esneme konusunda daha rahat koşullar sağlar.

Hacim kayıplarının yaşanıldığı bölgelerde dolgu işlemleri ile ip askıları birlikte kullanılabilir.

İp Askısı Nerelere Uygulanır?

İp askısı uygulanabilme yerleri en sık kırışıklık görülen bölgelerdir. Şöyle sıralanır:

  • Yanak, elmacık kemikleri
  • Çene altı
  • Yüz
  • Kaş
  • Boyun
  • Göğüsler
  • Kol
  • Kalça
  • Bacak
  • Kaz ayakları
  • Badem göz

Bu bölgelerin belirgin, dik veya genç görünümü sağlanır.

Örümcek Ağı İle İp Askısı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Örümcek ağı ile ip askısı arasındaki farklar örümcek ağı estetiğinin amacı deri altındaki kolajen oranın artmasıdır. Bu işlemden sonuç almak uzun sürebilir. Biyokimyasal bir prosedüre sahip olan örümcek ağı estetiği; cildi organik yollarla iyileştirmektir.

İp askısı ise iki avantaj sağlamaktadır:

  • Kolajen artması ile cildin gençleşmesi
  • Operasyon sonrası gözle görülecek şekilde daha dik ve çekilmiş bir cilt görüntüsü.

İki kanaldan da fayda sağladığı için sıklıkla tercih edilen estetik yapısıdır. Ayrıca klasik ipler çok geçici etkiler gösterir. Klasik iplerin sağladığı etki 3 ile 6 ay arasında değişiklik gösterir. Ve her yüz ve cilt tipine aynı yöntem uygulanarak mimik kullanımı zorlaşır ve bazen kopmalar yaşanabilir.

İp askılarında yani kilit askılarda bu durum geçerli değildir. 80 yaşına kadar herkeste başarılı sonuç elde edilir. Aynı zamanda kişiye özel yöntem ve ip kullanıldığı için mimiklerde herhangi bir zorlanma olmaz. İpler kopma göstermez ve asimetri oluşmaz.

İp Askısı Kimlere Yapılır?

İp askısı yapılabilecekler plastik cerrahiye başvurmadan cildini yenilmek isteyen kadın veya erkek olabilir. Ayrıca:

  • Yaşlanma durumu
  • Kısmi yüz felci

Durumlarına sahip olunması yeterlidir. Ayrıca cildin kalın ve ağır olması; çok ince ve kırışıklıkların çok gevşek olması da ip askısı uygulamasının yapılabilmesi açısından önem taşır. Yüzünde çok kırışıklık olan vakalarda yüz plastik cerrahisi ilgilenir.

İp Askısı İçin Kullanılan İp Çeşitleri Nelerdir?

İp askısı için kullanılabilecek ip çeşitleri şu şekilde sıralanır:

  • Mavi ve mor renkli sahip ipler kullanılır. Ortalama 1 yıl kalıcılık sağlar.
  • Erimenin hiç olmadığı polyester silikon yapıya sahip ipler kullanılır. 3 veya 4 yıl kalıcılık sağlar.
  • Erimenin geç gerçekleştiği polikarbon ipler maksimum 7 yıl dayanıklılık gösterir.

Bu iplerin anatomiye hiçbir zararı bulunmaz. Ciltle tamamen uyumludur. Ve ihtiyaç görüldüğü takdirde tekrar edilebilir. Bu uygulama 4 boyutlu olarak gerçekleşir. Yeni bir cilt dokusu oluştuğundan cilt daha sıkı hale gelir.

İp Askısı Nasıl Uygulanır?

İp askısı uygulanması lokal anestezi yöntemi ile gerçekleşir. Ortalama 45 dakika veya 1 saat süren bu işlem öncesinde iplerin yerleştirileceği noktalar belirlenir.

Noktalar belirlendikten sonra tutunma bölgesinin kulak üzeri olmasından dolayı herhangi bir dikiş söz konusu olmadan kolaylıkla yapılır. Cildin yaşlanması konusunda zaman kazandırır. Birkaç yıl sonra tekrardan gençleşmek adına başka bir tedavi yöntemi uygulanabilir.

Kaslar üzerinde olumsuz veya kimyasal bir etki yaratılmadığı için doğal mimik hali korunur. Eski ifade ve tavır yeniden kazanılır.

Yüzün ovalliği düzeltilir ve elmacık kemikleri ön plana çıkar. Bu sayede daha genç bir görünüm elde edilir.

Kullanılan ipler kolajen arttırıcı bir etkiye sahiptir. Kolajen arttırıcı etki sayesinde daha parlak ve sıkı bir cilde sahip olunur. Herhangi bir cerrahi kesi müdahalesi olmadığı için iz kalması gibi bir durum söz konusu değildir.

Sadece iyileşme değil ciltteki güzel görünüm de kalıcıdır.

İp Askısının Dezavantajları Var Mı?

İp askısının dezavantajı olarak sayılabilecek herhangi bir yan etkisi veya zararı yoktur. Çok çok nadir olmakla beraber işlem sonrası geçici ağrılar görülebilir. Bu ağrılar ağrı kesiciler sayesinde çok kolay kontrol altına alınabilir.

Anestezi sonrası bazı halsizlik kırgınlık durumları görülür. Operasyonun üzerinden zaman geçtikçe kendiliğinden iyileşme görülür. Operasyon sonrası işlem bölgesinde kısa süreli hassasiyet oluşumu görülür.

Operasyondan 1 ya da 2 saat sonra ayağa kalkma önerilir. Herhangi bir problem görülmediği takdirde de 3 ya da 4 saat içerisinde taburcu olunabilir.

İlk 45 dakika içerisinde ciltte hafif düzeyde kaşınma yaşanabilir. Kaşınılmaktan kaçınılmalıdır.

İpler kulaktan deri altına nüfuz ettirildiği için izler saç derisine gizlenir ve gözle görülür bir iz kalmaz.

İp Askısından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İp askısından sonra dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır:

  • Bir müddet yüz üstü uyumamak
  • Yukarıdan aşağı doğru hareketler ile yüzü sıvazlamak
  • Büyük lokmalar yememek
  • Mimikleri çok kullanmamak
  • Isı işlemleri yaptırmamak
  • Saç ve dip boyası uygulamamak
  • Cildin dinlenmesi adına yüze herhangi bir şey sürmemek
  • Sert hareketler ile dokunmamak.
  • İplerin bulunduğu bölgeye antibiyotikli krem sürmek.
  • Spor yapmamak
  • Güneş koruyucu uygulamak
  • Uygulama bölgesini darbelerden korumak

İyileşme sürecinde bu noktalara dikkat etmek son derece önemlidir. Doktor tavsiyelerinin dinlenmesi ip askısı operasyonunun uzun süreli kullanımını da sağlar. İlk 3 hafta mutsuzluk haftası olarak anılır. Gamze oluşumu, çöküntüler ve dalgalanmalar görülebilir. Sadece yüz bölgesinde değil işlem yapılan her bölge için bu dalgalanmalar görülebilir.

İşlem gören yerin üzerine basınç uygulamak sakıncalıdır. Bacak bölgesine yapıldıysa o bacağı kullanmamak en sağlıklı olanıdır. Aynı zamanda masaj, spa, sauna, hamam gibi yoğun ısı ve dokunulma gerektiren ortamlardan uzak durulması gerekir.

Tüm bu yan etkiler geçicidir. Katı meyveleri ısırarak tüketmemek çeneyi kısıtlı kullanmak gerekir. Bazı durumlarda uyku esnasında yüz korsesi de önerilir.

İlk üç hafta boyunca yüze masaj uygulamak oldukça sakıncalıdır. Maksimum etki 3. aydan itibaren gözle görülür duruma gelir.

İp Askısı Nelerde Yaptırılır?

İp askısının uygulanabilecek yerleri anestezik bir işlem gerektirdiği için mutlaka tıbbi bir yer ve alanında uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Hijyen bu işlemde de çok önem arz eder. Bu yüzden kullanılacak aletlerin kişiye özel olması gerekir.

Fiyat cazipliği ölçüt olarak belirlenmemelidir. Bu tarz teknik yöntemlerde fiyatlar cilt türüne göre karar verilir. Aynı zamanda kullanılan ipin türü, kalitesi ve malzemesi de etkili olmaktadır.

Gebelikte uygulanması tavsiye edilmez. Gebeyken dahi yapılabilecek bir yer var ise o yer derhal terk edilmelidir. Bu tip uygulamalarda yüz yapısının iyi planlanması çok önemlidir. Eğer yüz tipi doğru tanınamazsa asimetrik görünüm kaçınılmaz olur. Güvenilir yer ve ortamlarda yaptırmak son derecede önemlidir.

İp askısı için 1 seans yeterli olur.

Randevu Oluştur
Doç Dr.  Ayşe Sezim Şafak
Doç Dr. Ayşe Sezim Şafak
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Doç Dr. Ayşe Sezim Şafak
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
08:23