Burun Estetiği
Doç Dr.  Ayşe Sezim Şafak

Burun estetiği ameliyatı ya da bilinen diğer adıyla rinoplasti, her kesim tarafından ilgi gören ve sık uygulanan bir işlemdir. Burun estetiği ameliyatı, burunda meydana gelen kırıklara bağlı şekil bozuklukları ya da doğuştan gelen şekil bozuklukları nedeniyle tercih edilebilir. Estetik ameliyatları zaman zaman insanları tedirgin etse de iyi bir cerrah ve hastane seçimiyle oldukça tatmin edici hale gelebilir. Günümüzde hemen hemen her hastanede yapılan rinoplasti, kişinin kendi tercihine bağlı olarak devlet hastanelerinde ya da özel kliniklerde yapılabilir. Rinoplasti kolay ve etkisi çabuk geçen bir işlem olmadığından işlemin öncesinde ve sonrasında gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Türkiye’de iyi doktorların bulunması nedeniyle rinoplasti işleminde yüksek başarı oranından söz edilebilir. Avrupa ve Amerika’dan rinoplasti için Türkiye’ye gelenlerin sayısı hiç de az değildir.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun estetiğinin yapılış aşamaları şöyle sıralanabilir;

  • İlk etapta doktor seçim yapılır. Doktor seçimi yapıldıktan sonra gerekli detaylar konuşulur. Birçok doktor gelişmiş teknolojik özellikleri kullanarak rinoplasti yapmak isteyenlere işlem sonrasında burunlarının yüzlerinde nasıl görüneceğini gösterir. Bu da hastaların tatmin olmasına ve kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • İşlemden önce kişinin kendini psikolojik olarak hazırlaması gerekir. Rinoplasti kolay bir işlem olmadığı için işlem sonrası da göz önünde bulundurularak gerekli hazırlıklar tamamlanmalıdır.
  • Daha önce hiç ameliyat olmamış ve anestezi almamış insanların anestezi alınca herhangi bir sorun yaşayıp yaşamayacakları test edilmelidir. Bu oldukça önemli bir husustur. Daha önce ameliyat olmuş insanlarda gereği olmasa da ilk defa anestezi alacak olan kişilerde mutlaka gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Ameliyattan önce işlemin uygulanacağı kişiden gerekli tüm bilgiler alınmalıdır. Kan sulandırıcılar başta olmak üzere çeşitli ilaçlar kullananlar, alkol ve sigara kullananlar doktora danışmadan ameliyata girmemelidir. Kan sulandırıcı ilaçların ameliyat öncesinde alınması sakıncalıdır. Hatta 1 hafta öncesinden çoğu ilacın alınmaması gerekir. Ameliyattan önce sigara ve alkol kullanılmamalıdır. İşlemin uygulanacağı kişide diyabet, aritmi ya da tansiyon gibi rahatsızlıklar varsa bunlar doktora bildirilmelidir.
  • Gerekli kan tahlilleri ameliyat öncesinde yapılmalıdır. Böylece kanda yüksek çıkan herhangi bir değerin ameliyata engel olup olmayacağı düşünülerek gerekirse işlem ertelenmelidir. İğne fobisi olanlar ameliyattan önce ve sonra iğneye maruz kalacaklarını göz önünde bulundurmalıdır.
  • İşlem sırasında anestezi alan hasta işlem boyunca uyur ve hiç acı hissetmez. Ameliyatın süresi açık veya kapalı ameliyat olup olmadığına, burunda yapılacak işlemlerin yoğunluğuna göre değişebilir.
  • İşlem tamamlandıktan sonra anestezi etkisi geçene kadar beklenir. İşlem sonrası ilk yan etkiler titreme ve zihin bulanıklığı olabilir. Anestezinin etkisi yavaş yavaş geçer ve 2 ya da 3 saat içinde kişi kendine gelir.
  • İşlem sonrası buruna yerleştirilen tampon ağrıya neden olsa da artık bunun da çözümü mevcuttur. Güncel operasyonlarda tampon yerine silikon tampon kullanılır. Bazı cerrahlar buna da gerek duymaz ve yalnızca dikiş yöntemini kullanır. Bu sayede ameliyatlardan sonra hissedilen yoğun ameliyattan çıkanları tedirgin etmez.
  • Ameliyat sonrası burun alçıya alınır ve bu alçının çıkması 7 ila 10 günü bulabilir. Haliyle operasyon sonrası normal yaşama dönme süresi 10 günü bulabilir.

Burun Estetiği Kimlere Yapılmaz?

Burun estetiğinin yapılmaması gereken durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Kan değerlerinde ameliyata engel bir sorun görülen adayla ameliyata giremez. Çeşitli hastalıklara bağlı olarak gelişen değer düşüklüğü ya da yüksekliği, operasyonu yapacak kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyecekse operasyon önerilmez.
  • Rinoplasti işleminin erken yaşlarda yapılması önerilmez. Ergenlik çağında olan bir gencin vücudu her geçen gün gelişip değiştiğinden bu dönemlerde yapılan rinoplasti işlemi ilerleyen zamanlarda istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Burun ucunda düşmeler ve yavaş yavaş gelişen şekil bozuklukları görülebilir. Bu nedenle keyfi olarak yapılan rinoplasti işleminin 20’li yaşlardan sonra yapılması önerilir.
  • Bazı burun yapıları ameliyata uygun olmayabilir. Örneğin burnu destekleyen kemiklerin yeterince gelişmemiş olması rinoplasti işlemini zorlaştırabilir. Rinoplasti işleminden önce doktor burunda detaylı bir inceleme yapacaktır. Bu inceleme esnasında kemik ve kıkırdaklarda fark edilen bir sorun ameliyatın ertelenmesine ya da yapılmamasına sebep olabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Tehlikeli mi?

Burun estetiği ameliyatının tehlikesi bulunsa da doğru doktor seçimi ve gerekli tedbirlerle bu tehlike ortadan kaldırılabilir. Doktor seçimi rinoplasti işlemine en önemli faktördür. İşlem estetik açıdan memnuniyetsizlik olduğu için yapılıyorsa doktora tam olarak hayal edilen burun anlatılmalıdır. Burunda et veya diğer rahatsızlıklar dolayısıyla rinoplasti yapılıyorsa seçilecek doktorun estetik ameliyatlarında değil teknik ameliyatlarda başarılı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Doktor seçimini araştırıp düşünerek yaptıysanız diğer risk faktörlerini de es geçmemelisiniz. Herhangi bir hastalığınız ve buna bağlı olarak kullandığınız ilaçlar varsa, vücudunuz anesteziye karşı fazla duyarlıysa, yoğun alkol ve sigara kullanıyorsanız bu ameliyat riskli olabilir. Riski en aza indirmek için tek yapmanız gereken doktorla tüm detayları konuşmaktır.

Burun Estetiği Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Operasyon sonrası şişlik ve ağrı görülebilir. Eğer doktorunuz burnunuza tampon takmayı tercih ettiyse bu durum ağrıya neden olabilir. Ağrı yalnızca burunda değil burun çevresinde de olabilir. Uzun süren ağır operasyonların ardından bir süre bağ ağrısı da görülebilir. Bu sebeple ağrı kesici kullanarak ağrılarınızı hafifletebilir, şişkinlik için burun kenarlarına ve göz altlarında buz kompres uygulayabilirsiniz.
  • Operasyon sonrası uyurken ya da uzanırken kafa kısmını yüksekte tutmak gerekir. Bu nedenle sert veya çift yastık kullanılması önerilir.
  • Operasyon sonrası iyileşme süreci çok önemli olduğundan ağır işler yapmaktan ve burnun darbe almasına neden olacak faaliyetlerden kaçınılması gerekir.
  • Bir süre burundan değil ağızdan nefes alınacağı için boğazda tahriş meydana gelebilir. Bu nedenle önlem olarak boğaz spreyi kullanılabilir.
  • Bu süreçte iyi beslenme önemlidir. Burundan nefes alınamadığı için yemeklerden tat alma sorunları yaşanabilir. Bu da iştahsızlık ve beslenme sorunlarına yol açabilir.

Kapalı Rinoplasti Nedir?

Kapalı rinoplasti, kısa süren ve pratik bir işlemdir. Bu işlemde yalnızca burun deliklerinde kesilerle burna müdahale edilir. Kapalı işlem herkes için uygun görülmeyebilir. Doktorun tercihine bağlı olarak işlem bu şekilde gerçekleştirilebilir. Burunda eğrilik gibi sorunlar söz konusu değilse, esas sorun kemik ve kıkırdaklardaysa kapalı rinoplasti tercih edilebilir. Burun ucu düşüklüğü ve halk arasında “kemerli burun” olarak tabir edilen burun şeklinde bu işlem sık tercih edilir. Kapalı rinoplasti diğer rinoplasti işlemlerine kıyasla daha kısa sürer ve bu işlemden sonra ödem oluşma ihtimali düşüktür. Bu sayede burnun iyileşme süreci hızlanır. Tek dezavantajı burundaki simetrik bozuklukların bu işlemle düzeltilmesinin zor hale gelmesidir.

Açık Rinoplasti Nedir?

Açık rinoplasti, ikince kez işleme gerek duyulduğu takdirde sık tercih edilir. İlk operasyondan sonra burun ucunda düşme ve şekilsel bozukluklar meydana geldiyse tekrar işlem yapılması gerekebilir. Açık rinoplasti işlemi diğer rinoplasti işlemlerine oranla daha sık tercih edilir. Burunda birden fazla işlem yapılması gerekiyorsa ve burunda birden fazla sorun varsa açık rinoplasti işlemi kaçınılmazdır. Açık rinoplasti işleminde kapalı rinoplasti işleminin aksine burun iyice açılır ve kıkırdaklara direkt müdahale edilir. Burundaki eğrilikler düzeltilir ve buna bağlı olarak işlem uzun sürebilir. Açık rinoplasti işleminin en büyük avantajı detaylı bir işlem olduğu için ameliyat sonrası burun ucunda düşme ve diğer şekil bozuklarının görülme ihtimalinin az olmasıdır.

Redüksiyon Rinoplasti Nedir?

Redüksiyon rinoplasti bir çeşit cerrahi tekniktir. Büyük burunların küçültülmesi ve doğru hamlelerle hem küçük hem de doğal bir görünüme kavuşması bu tekniğe bağlıdır. Redüksiyon işleminin amacı burunda kemer olarak adlandırılan çıkıntıların burundan kesilerek atılmasıdır. Burnun şekli ve simetrik açıdan düzgün olup olmaması bu tekniğin ne kadar iyi kullanıldığına göre değişiklik gösterebilir.

Koruyucu Rinoplasti Nedir?

Koruyucu rinoplasti yöntemi, redüksiyon yönteminin tam tersi olarak açıklanabilir. İşlem sırasında bu yöntem kullanılırsa burundaki çıkıntıların kesilip atılması yerine çıkıntının düzeltilmesi söz konusudur. Açık veya kapalı rinoplasti işlemi uygulanırken koruyucu rinoplasti yöntemi de kullanılabilir. Bu yöntemin avantajı burunda yapay duracak veya kolay fark edilecek bir görüntünün oluşmamasıdır. Burnunda hafif kemer olanlara uygulanan bu işlem, burnunda belirgin bir kemer olanlara uygulanamayabilir. Burundaki kemer bu yöntem kullanılarak basık ve düz hale getirilir. Böylece hem ekstra bir işleme gerek kalmaz hem de burun yapay görünmez. İlk kez burun estetiği ameliyatı olan ve fazla işleme ihtiyacı olmayan kişilerde tercih edilebilir.

Tiprinoplasti Nedir?

Tiprinoplasti, açık rinoplasti ya da kapalı rinoplasti işlemiyle birlikte kullanılabilen bir tekniktir. Bu yöntem yalnızca burun ucunda düşme ve hafif şekil bozuklukları söz konusu olunca tercih edilir. Çoğunlukla burun ucundan ve burun deliklerinden rahatsız olan insanlarda uygulanır. Burun deliklerinin küçülüp yuvarlak hale gelmesine ve burun ucunda bulunarak bunu iri gösteren topların küçülmesine olanak sağlar. Burnun durumuna göre bu yöntem tercih edilirse burunda tampon ve alçıya gerek kalmayacağından tek yapılması gereken buruna bir bandaj takmaktır. Bu sayede ağır operasyonlar geçirenlere kıyasla tiprinoplasti işlemi uygulanan insanlar normal hayatlarına daha kısa sürede dönebilirler.

Ultrasonik Rinoplasti Nedir?

Ultrasonik rinoplasti işleminde yalnızca kemik yapısına müdahale edilerek şekil verilir. Bu işlem sırasında kullanılan piezoelektrik cihazları oldukça avantajlı cihazlardır. Kesi işleminin aksine şişlik ve ağrı oluşumunu büyük ölçüde engelleyerek kemiklerin kısa sürede iyileşmesine olanak sağlar.

Ameliyatsız Burun Estetiği Yapılır mı?

Ameliyatsız burun estetiği yapılabilir ve sık tercih edilen bir işlemdir. “Cerrahi olmayan rinoplasti” ya da “enjeksiyon burun estetiği” olarak bilinen bu işlem yaklaşık 15 dakika sürer ve kısa sürede biten basit bir işlem olması dolayısıyla yoğun ilgi görür. Özellikle ameliyat olmak istemeyenler için bir seçenek olan cerrahi olmayan rinoplasti, herhangi bir kesi işlemi yapılmadan tamamlanır ve işlem sırasında hasta anestezi yardımıyla uyutulmaz. Bu işlemin avantajları olsa da kapalı veya açık rinoplasti gibi burunda büyük etkiler yaratmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Cerrahi olmayan rinoplasti daha çok burundaki hafif sorunlar için tercih edilir.

Cerrahi olmayan rinoplasti işlemi şu durumlarda tercih edilebilir;

  • Hafif simetrik bozukluklarda ve burun ucunda hafif düşme gibi sorunlarda tercih edilebilir.
  • Burundaki hafif çıkıntıların azaltılmasında tercih edilebilir.
  • Burundaki hafif ezikliklerin kamufle olmasında tercih edilebilir.
  • Burnun daha pürüzsüz görünmesinde etkili olabilir.

Ameliyatsız Burun Estetiği Tehlikeli mi?

Ameliyatsız burun estetiğinin tehlikesi yok denecek kadar azdır. Özellikle lokal anestezi uygulanarak yapılan bu işlem kapalı veya açık rinoplasti işlemine oranla çok daha güvenilirdir. Yine de hassas bünyelerde yaygın görülmeyen belirtiler görülebilir. İşlem sonrası vücutta duyarlılığa bağlı olarak çeşitli reaksiyonlar görülebilir. Bu ihtimal az olsa da bu soruna rastlanabilir. Birçok operasyon sonrası olacağı gibi bu operasyon sonrasında da enfeksiyon gelişimi görülebilir. Operasyon sonrası işlemin yapıldığı kişi tatmin olmayabilir zira bu işlem burunda büyük etkiler yaratmaz. Bununla birlikte, operasyon sırasında kullanılan silikon burundan ayrılarak suratta farklı yerlere kayabilir. Bu sorunun görülme ihtimali çok düşük olsa da gerekli tedbirler alındığı müddetçe sorun yaşanmaz.

Burundaki Şekil Bozuklukları Doğal Yöntemlerle Düzeltilebilir mi?

Burundaki şekil bozukluğunu doğal yöntemle düzeltmek mümkün olmasa da bu konuda tavsiyeler vardır. Burunda az da olsa daralma ve düzleşme görülmesi için yapılan egzersizlerin herhangi bir zararı olmadığı için evde denenmesinin sakıncası yoktur.

Burun küçültme ya da burun daraltma egzersizi olarak tabir edilen yöntemler şöyle uygulanabilir;

  • Her iki elinizi de kullanarak burnunuza biraz baskı uyguladıktan sonra hafifçe masaj yapabilirsiniz. Bu işlemi her gün birkaç dakika uygulamanız yeterli olacaktır.
  • Burun deliklerinizden birini kapatarak diğeriyle nefes alıp bunu dönüşümlü olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntemin büyük burun deliklerinde az da olsa etkisi olduğuna inanılıyor. Bu işlemi de her gün birkaç dakika uygulayabilirsiniz.
  • Dudaklarınızı büzerek ellerinizi burnunuzun yanına yerleştirip yanaklarınıza doğru gerebilirsiniz. Her iki elinizi de kullanarak yapabileceğiniz bu işlemin burnun az da olsa daralmasına yardımcı olduğuna inanılıyor.
  • Tek parmağınızı kullanarak burnunuzun ucunu yukarı doğru kaldırabilirsiniz. Birkaç dakika boyunca tekrarlanan bu işlemin burnun az da olsa kalkmasına neden olacağına inanılıyor.
  • Kıkırdak ve kemiklere yavaşça masaj yapabilirsiniz. Sırayla aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya tekrarladığınız işlem esnasında nemlendirici krem kullanabilirsiniz. Bu işlemin az da olsa burundaki kemerlere etki ettiğine inanılıyor.
  • Burnunuzun ucunu kavrayarak yukarı kaldırabilir ve bunu yaparken gülümseyebilirsiniz. Bu egzersizin burnu düzleştirdiğine inanılır.
  • Sağ elinizin bir parmağını kullanarak burun ucuna baskı yaparken sol elinizin parmaklarını kullanarak kıkırdaklara masaj yapabilirsiniz. Bu egzersizin burnu az da olsa şekillendirdiğine inanılıyor.
  • İki parmağınızı kullanarak burnunuzu kavrayabilir ve hafifçe yukarı bastırarak bırakabilirsiniz. Birkaç kez tekrar edilen bu işlemin burnu kısalttığına inanılıyor.

Burun Estetiğinin Maliyeti Nedir?

Burun estetiğinin maliyeti hakkında net bir bilgi veya rakam vermek mümkün değildir. İşlemin yapıldığı şehir, seçilen cerrah ve işlemin tüm detaylarına göre kişiye özel fiyatlar belirlenmektedir. Doktorunuz gerekli muayene ve tetkiklerin ardından size en uygun seçenekleri sunacak ve fiyat bilgisi verecektir. Büyük ve kemerli burunlarda uzun uğraşlar verildiğinden bu tarz işlemlerin detayı çok ve maliyeti yüksektir. Daha az işlem gerektiren ve kısmen düzgün olan burunlarda maliyet daha düşük olabilir. Özel kliniklerde yapılan burun estetiklerinin maliyeti daha fazladır. Devlet hastanelerinde burun estetiğinin maliyeti düşük olsa da iyi bir plastik cerrah bulmak zor olabilir. Üstelik devlet hastanelerinde bu işi yapan doktor sayısı fazla değildir. Haliyle çok seçenek yoktur. Özel hastanelerde hizmet veren ya da kendi kliniğinde hizmet veren doktor sayısı daha fazladır. Burunda şekil bozukluklarına ek olarak et oluşumu gibi unsurlar da söz konusuysa devlet hastanelerindeki KBB uzmanları tercih edilebilir. Yalnızca estetik operasyon için doktor arayışında olanların çoğu özel kliniklerde hizmet veren doktorları tercih edebilir.

Burun Estetiğinin Avantajları Nelerdir?

Burun estetiğinin avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Daha güzel ve estetik bir burun elde edebilirsiniz. Yapılan işlemlere ek olarak rutin cilt bakımıyla birlikte pürüzsüz ve hoş bir burna kavuşabilirsiniz.
  • Burnunuzu beğenmediğiniz için özgüven eksikliği gibi sorunlar yaşıyorsanız bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.
  • Burunda et oluşumu dolayısıyla burun estetiği yaptırdıysanız hem daha rahat nefes alabilir hem de sizi tatmin eden bir burna kavuşabilirsiniz.

Burun Estetiğinin Dezavantajları Nelerdir?

Burun estetiğinin dezavantajları şöyle sıralanabilir;

  • Bir süre sosyal hayatınızdan ve iş hayatınızdan uzak durmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Ağır operasyonlardan sonra bir süre burunda kanama, suratta şişlik, baş ağrısı ve nefes almada güçlük gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
  • Her ne kadar iyi bir doktor tercih etseniz de sonuç sizi memnun etmeyebilir. Burnunuza kendiniz değil bir başkası ekil verdiği için mutlaka kendi zevkine has dokunuşlar yapacaktır. Bu da her zaman hoşunuza gitmeyebilir.
  • Her zaman görülmese de zaman zaman ağır operasyonlardan sonra burun ucu düşüklüğü ve burunda şekil bozukluğu gibi sorunlar meydana gelebilir. Sonuçtan memnun olduğunuz halde aniden bir değişim yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ikinci bir operasyon kaçınılmazdır.
  • Artık eski burnunuza kavuşmanız mümkün olmaz. Burnundan hoşnut olmayanlar için bu iyi bir fikir gibi görünse de operasyondan sonra tatmin olmayan kişiler tekrar bir operasyon geçirmek isteyebilirler. İstedikleri burna kavuşana kadar fazla işleme maruz kalan insanlarda yapay bir burun ortaya çıkabilir.
  • Burun tam olarak istenilen şekli alana kadar aylar geçebilir. Operasyondan hemen sonra hayal ettiğiniz görüntüye kavuşamayabilirsiniz. Bununla birlikte, bir süre şiş görünen burunların işlem gördüğü de başkaları tarafından kolayca anlaşılabilir.
  • İyi yapılmayan bir burun kronik nefes alma sorununa yol açabilir. Bu nadir görülen bir durum olsa da hiç yok değildir. Bu gibi durumlarda ikinci bir operasyon kaçınılmazdır.

Burun Estetiği Ameliyatının Nerede Yapılması Gerekir?

Burun estetiği ameliyatının yapılacağı yer kişinin kendi tercihine kalır. Dilerseniz devlet hastanesinde, dilerseniz özel hastanelerde ve özel kliniklerde operasyon geçirebilirsiniz.

Burun Estetiği Yapanların Yorumları

Estetik operasyonlarda dikkat edilmesi gereken birçok husus olduğu gibi bunlardan bir tanesi de daha önce yaptıranlardan alınan tavsiyeler ve deneyimlerdir.

Burun estetiği yapanların yorumları şöyle sıralanabilir;

  • Yaklaşık 1 ay önce estetik operasyon geçirdim. Oldukça kemerli ve iri bir burnum vardı. Bununla birlikte, burnumda nefes almamı zorlaştıran büyük bir et parçası da vardı. Hem estetik açısından hem de etin alınması için ameliyatın bir KBB uzmanı tarafından yapılmasına karar verildi. Ameliyattan sonra herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadım, kanamam ve ağrım olmadı. Sonuçtan da oldukça memnunum. Tek problem hala zor nefes alıyor olmam ve ağız spreyleriyle idare etmem. Doktorum bu durumun geçici olduğunu ve ağır bir operasyon geçirdiğim için bir anda iyileşmemin mümkün olmadığını söyledi. Bu ameliyatı yapmaya karar verdiyseniz endişelenmeyin, şişlik ve nefes almada güçlük gibi yan etkiler birkaç ay içinde ortadan kayboluyor.
  • Ben bu ameliyatı geçiren biri olarak hemen taburcu olmanızı tavsiye etmem. Özellikle detaylı işlemlerin ardından az da olsa ağrı hissedilebiliyor. Benim burnuma tampon yerleştirildiği için çıkarılma aşamasında enteresan bir his yaşadım. Çoğu doktor artık tampon kullanmasa da önceden uygulanan bu işlem garip bir duyguya neden olabiliyordu. Ağrı ve şişlik gibi yan etkiler birkaç gün içinde geçti.
  • Rinoplasti yapmayı düşünüyorsanız doktor tercihini çok iyi yapmalısınız. Bazı doktorlar harikalar yaratırken bazıları hayal kırıklığı olabiliyor. Ben kendi doktorumdan memnun kaldım. Sadece ameliyat öncesi değil ameliyat sonrası da gereken desteği gördüm ve tavsiyelere uydum.
  • Ben bu ameliyatı yıllar önce geçirdim ve ilk başlarda “keşke yaptırmasaydım” dediğim çok oldu. Ağır bir tampon, ağrı ve şişlik oldukça rahatsız ediciydi. Ağızdan nefes almanın da ayrı bir zorluğu var. Benim iyileşme sürecim uzadığı için uzun süre evde kaldım ve pişman oldum. Ama ağrılar ve şişlik geçince, tampon çıkınca sorunlar bitti ve yıllar sonra istediğim burna kavuştum. Doktor ve hastane seçimi gerçekten çok önemli rol oynuyor. Temiz ve ilgili çalışanları olan bir hastanede tavsiye üzerine bir doktorla görüştüm ve memnun kaldım. Eğer doğru seçim yaparsanız kısa bir süre zorluğuna katlanıp hayatınızın sonuna kadar istediğiniz burunla yaşarsınız. İyi ki yaptırmışım…
  • Ben yanlış doktor seçiminden ötürü biraz pişman olduğumu söyleyebilirim. Operasyon sonrası memnun kalmadım ve iri olan burnum istediğim kadar küçülmedi. Bir süre sonra işlik iniyor ve burun normal şeklini alıyor ama bana hiç değişmemiş gibi geliyor. Çevremdekiler de belirgin bir değişiklik olmadığını söylüyorlar. Hem ameliyat olup hem ameliyat sonrası sıkıntı çekip hem de istediğin sonuca ulaşamamak oldukça rahatsız edici. Doktor seçiminizi çok iyi yapmalısınız.
  • Yıllar önce iri ve kemerli bir burnum vardı ama rinoplasti sonrası bambaşka biri oldum. Benim tek tereddüttüm yüzümün çok değişmesiydi. Ameliyat sonrası bambaşka bir yüze sahip olma fikri cazip gelse de tedirgin edici olabiliyor. Neyse ki sonuçtan memnun kaldım. Tek tavsiyem ucuz yollu operasyonlara başvurmamanız. Bu işlemin geri dönüşü yok ve sonuç tatmin edici olmazda ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz. Yaptıracaksanız çok iyi bir doktor ve hastane seçimi yapmalı, rastgele tavsiyelere uymamalı ve dikkatlice araştırmalısınız.
  • Türkiye rinoplasti konusunda oldukça gelişmiş bir ülke, bunu bir kez daha anladım. Çok iyi doktorlarımız var ve harikalar yaratıyorlar. Benim doktorum yurtdışından gelenlerin çok tercih ettiği doktorlardan biriydi. Önce ameliyat sonrası halimi gördüm, sonra karar verdim. Bu işlemin maliyeti yüksek ama zahmeti de bir o kadar fazla. Bu nedenle rinoplasti için belli bir bütçe ayırdıysanız en iyi tercihi yapmanızı tavsiye ederim.
  • Geçen hafta estetik operasyon geçirdim ve yeni yeni kendime geliyorum. Aslında işlem sırasında hiçbir şey hissetmiyorsunuz, operasyon sonrası da herhangi bir acı hissetmedim. Yine de ağızdan nefes almak bana kendimi hasta gibi hissettiriyordu. Bu nedenle huzursuz oldum. Burnum açıldığı için mutuyum ve “nefes almak varmış!” diyebiliyorum.
  • Benim kemerli ve çok büyük bir burnum yoktu, yalnızca şeklini beğenmiyordum. Operasyon kolay geçti ve kısa sürede toparladım. Birçok arkadaşım 1 hafta boyunca istirahat etmem gerektiğini söyledi ama işin aslı öyle değil. Kısa sürede sosyal hayatınıza dönebiliyorsunuz. Yalnızca evde geçirdiğiniz süreyi iyi değerlendirmelisiniz. Ben çok şişkinlik olmasa da burun çevresine soğuk kompres uyguladım ve çok iyi geldi. Uyurken alçak yastıklar kullanmaktan kaçının.
  • Benim bu operasyonla ilgili tek sorunum ağızdan nefes alığım için boğaz tahrişi yaşamam oldu. Doktor endişe etmemem gerektiğini söyleyerek bir sprey kullanmamı tavsiye etti ama kullanmadım. Kendimi çok kötü hissetmedikçe ilaç ve sprey kullanmıyorum. Boğaz kuruluğu ve boğaz tahrişi yaşamak rahatsız edici oluyor. Bu nedenle doktorunuz sprey önerirse mutlaka deneyin.
  • Seneler önce burun estetiği ameliyatı çok zorlayıcıydı ama şimdi kolay hale geldi. Ben yakın zamanda yaptırdım ve süreç zorlayıcı değildi, kısa sürede şikâyetlerim de ortadan kayboldu. Yıllar önce yaptıran bir arkadaşım zor toparladığını söylemişti. Hatta biraz tereddüt emiştim. Ama korkulacak bir şey ok. Zaten gerekli tüm kontrolleriniz yapılıyor ve ameliyat sonrası yaşanacak ağrılara karşı ilaçlar reçete ediliyor. Ben çok ağrı yaşamadığım için ilaç kullanmadım.

Sıkça Sorulan Sorular

Estetik yaptırmayı düşünen kişilerin aklına takılan soruların cevapları için yazımızı okuyabilirsiniz.

Burun Estetik için Yaş Sınırı Var Mıdır?

Estetik operasyonlarda yaş sınırı genellikle 18-65 yaş aralığıdır. Rinoplasti işlemi için de bu yaş aralığı baz alınır. Ancak hayati risklerin bulunması ve kaza gibi beklenmeyen durumların gelişmesi nedeni ile operasyona hekimler karar vererek işlemi yapabilirler.

Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?

Dolgu malzemesi kullanılarak uygulanan ameliyatsız işleme denir. Geçici bir işlemdir. Kalıcılık süresi ortalama 18 aydır.

Burun Estetik İçin Doktor Nasıl Seçilmelidir?

Doktorun bu alandaki başarısı, daha önce yaptığı işlemlerin sonuçları ve operasyon sonrası hastalarda komplikasyon gelişme oranları dikkate alınmalıdır.

Burun Ucu Estetiği Nedir?

Burun ucunda bulunan düşüklük, kıkırdağın büyümesi ve normalden fazla kalkık olması gibi sorunların düzeltilmesi için uygulanan işleme burun ucu estetiği denir. Sadece kıkırdak yapıya müdahale edilir.

Burun Estetik Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Hastanede Kalmak Gerekir Mİ?

Ameliyat süresi ortalama 2-4 saat arasında değişiklik gösterir. Bu süre doktorun tecrübesi, kullanılan operasyon tekniği ve burundaki deformasyonlara göre değişebilir. Burun estetik operasyonunda ilk 24 saat hastane yatışı önerilir. Ancak burun ucu estetiği olan kişiler aynı gün taburcu edilebilir.

Burun Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur Mu? İyileşme Sürecinde Hastalar Neler Yaşar?

Son yıllarda kullanılan teknikler ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde cerrahi operasyon sonrası ağrı oluşumu minimum seviyeye indirilmiştir. Burun estetik sonrasında ağrı oluşumu minimum düzeydedir. Doktorun reçete ettiği ağrı kesicileri kullanarak iyileşme süresini konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

Burun Ameliyatında Tampon Kullanmak Gerekli Midir?

Kemiğe müdahale edilen operasyonlar sonrasında kanama kontrolünü sağlamak ve şişmeleri önlemek için tampon kullanmak zorunludur. Sadece kıkırdağa müdahale edildiği durumlarda tampon kullanımı gerekli değildir.

Burun Ameliyatı Sonrası Hastalar Normal Yaşamlarına Ne Kadar Sürede Dönerler?

Hastaların operasyon sonrasında normal yaşama dönmeleri için 1 hafta yeterlidir. Bu sürenin sonunda tamponları ve burun üzerine yerleştirilen bandajları çıkartılır. İşe dönmek için 15 günlük bir süre tavsiye edilir. Ağır iş hayatı olmayan ve masa başında çalışan kişiler doktordan izin alarak daha erken sürede işe başlayabilirler.

Estetik Burun Ameliyatı Neden Zordur?

Kemiğe müdahale edildiği durumlarda ameliyat süresi uzun sürer. Operasyonun uzun sürmesi dokulara fazla müdahale edilmesine neden olur. Bu durumda ağrı ve ödem oluşma ihtimali artar. İşlem süresi ne kadar azalırsa zorluk derecesi o kadar azalır.

Çok Kötü Ameliyatlar Görüyorum, Ben de Mi Öyle Olacağım?

İnsanların burun şekli ve var olan deformasyonları birbirinden farklıdır. Bu nedenle her burun estetik her hasta için özel olarak planlanır ve sonuçları farklı olur. Sizlerde gördüğünüz hastaları kendiniz ile kıyaslamadan işlem için doktora danışmalısınız.

Ameliyattan Sonra Nasıl Bir Burnum Olacağını Nasıl Görebilirim?

Doğal ve estetik görüntünün elde edilmesi için yüz hatları ile orantılı bir burun şekli oluşturulur. Ameliyat sonrasında orantılı, düzgün ve fonksiyonu tam bir burun şekli görebilirsiniz.

Komplikasyonlar ve Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir?

Kanam, enfeksiyon ve burun şeklinde çökme komplikasyonları sık karşılaşılan durumlardır. Ancak hekimin tecrübesi ve kullanılan tekniğe göre komplikasyon riski minimum seviyeye indirilir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Sizi Neler Bekliyor?

Ameliyat öncesi hazırlık ile ameliyat sonrası memnun kalacağınız bir süreç sizi bekliyor. Tüm işlemler aşağıdaki gibidir.

Bu Ameliyatı Bir Plastik Cerrah Mı Yoksa Bir Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Mı Yapmalı?

Kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar tarafından rinoplasti işlemi gerçekleştirilir. KBB uzmanları burun anatomisini çok iyi bildikleri için başarılı operasyonlar ortaya koyar ve işlem komplikasyonu gelişme oranı düşüktür.

Plastik cerrahi uzmanları kendi alanlarını belirler ve sadece bu alan üzerine çalışmalar yapar. Kimi uzman meme cerrahisi tercih ederken kimi uzman sadece burun operasyonlarını yapar. Burun üzerine ihtisasını yapan plastik cerrahlar tarafından yapılan işlemler de oldukça başarılıdır.

Kemikleri Kırıyor Musunuz?

Burun kemeri burun kemiğinin eğrilmesi durumlarında düzeltilir. İşlem sırasında burun kemiğinin kırılması söz konusu değildir. Burun estetik ile kemik törpüleme işlemi yapılır. Bu sayede kemikte oluşan eğrilikler ve fazla kemik parçaları düzeltilir ve burna yeni şekli verilir.

Kıkırdakta oluşan deformasyonlar için kemiğe herhangi bir müdahalede bulunulmaz. İşlem öncesi cerrah tarafından yapılan fiziki muayenede doktorunuza danışarak işlem hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu Ameliyat Lokal Anestezi İle Yapılabilir Mi?

Lokal anestezi ile uygulanan işlemler vardır. Burun ucu estetiği için tercih edilebilir. Ancak kemikte meydana gelen sorunlar için operasyon yapılacak ise genel anestezi şarttır. Basit deformasyonlar için lokal uygulama yapılır.

Tampon Koymak Şart Mı?

Ameliyat bölgesinde işlem sonrası kan birikmesi ve burnun şişerek yeni şeklinin bozulması nedeni ile tampon koymak gerekir. Burun estetik özelinde teknolojinin gelişmesi ve farklı tekniklerin kullanılması sayesinde tampon koyulmasına gerek kalmaz.

Tamponlar Çıkarken Çok Mu Acıyacak?

Önceki yıllarda kullanılan burun tamponları büyük ve sert bir yapıya sahiptir. Günümüzde burun şekli ile uyumlu, ortası delik ve silikon malzemeden oluşur. Yapısı sayesinde burun içine yapışma gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu sayede tampon alınırken oluşan ağrı düzeyi minimum seviyededir.

Rinoplastide Amaç Burnu Küçültmek ve Kemik Almak Mıdır?

Rinopolasti işleminin iki temel amacı vardır.  Birinci amaç burun deformasyonlarının giderilmesi ve insanlara hayallerinde ki burun şeklini vermektir. İkinci amacı ise burun fonksiyonunun düzenlenmesidir. Etkili ve yeterli oksijen alımı genel vücut sağlığını düzenler. Burun estetiği işlemi yapılırken genel uygulama burun küçültülmesi ve fazla kemikleşen yapıların alınması esasına dayanır.

Randevu Oluştur
Doç Dr.  Ayşe Sezim Şafak
Doç Dr. Ayşe Sezim Şafak
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Doç Dr. Ayşe Sezim Şafak
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
19:52