Burun estetiği ameliyatı ya da bilinen diğer adıyla rinoplasti, her kesim tarafından ilgi gören ve sık uygulanan bir işlemdir. Burun estetiği ameliyatı, burunda meydana gelen kırıklara bağlı şekil bozuklukları ya da doğuştan gelen şekil bozuklukları nedeniyle tercih edilebilir. Estetik ameliyatları zaman zaman insanları tedirgin etse de iyi bir cerrah ve hastane seçimiyle oldukça tatmin edici hale gelebilir. Günümüzde hemen hemen her hastanede yapılan rinoplasti, kişinin kendi tercihine bağlı olarak devlet hastanelerinde ya da özel kliniklerde yapılabilir. Rinoplasti kolay ve etkisi çabuk geçen bir işlem olmadığından işlemin öncesinde ve sonrasında gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Türkiye’de iyi doktorların bulunması nedeniyle rinoplasti işleminde yüksek başarı oranından söz edilebilir. Avrupa ve Amerika’dan rinoplasti için Türkiye’ye gelenlerin sayısı hiç de az değildir.
Burun estetiğinin yapılış aşamaları şöyle sıralanabilir;
Burun estetiğinin yapılmaması gereken durumlar şöyle sıralanabilir;
Burun estetiği ameliyatının tehlikesi bulunsa da doğru doktor seçimi ve gerekli tedbirlerle bu tehlike ortadan kaldırılabilir. Doktor seçimi rinoplasti işlemine en önemli faktördür. İşlem estetik açıdan memnuniyetsizlik olduğu için yapılıyorsa doktora tam olarak hayal edilen burun anlatılmalıdır. Burunda et veya diğer rahatsızlıklar dolayısıyla rinoplasti yapılıyorsa seçilecek doktorun estetik ameliyatlarında değil teknik ameliyatlarda başarılı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Doktor seçimini araştırıp düşünerek yaptıysanız diğer risk faktörlerini de es geçmemelisiniz. Herhangi bir hastalığınız ve buna bağlı olarak kullandığınız ilaçlar varsa, vücudunuz anesteziye karşı fazla duyarlıysa, yoğun alkol ve sigara kullanıyorsanız bu ameliyat riskli olabilir. Riski en aza indirmek için tek yapmanız gereken doktorla tüm detayları konuşmaktır.
Burun estetiği ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;
Kapalı rinoplasti, kısa süren ve pratik bir işlemdir. Bu işlemde yalnızca burun deliklerinde kesilerle burna müdahale edilir. Kapalı işlem herkes için uygun görülmeyebilir. Doktorun tercihine bağlı olarak işlem bu şekilde gerçekleştirilebilir. Burunda eğrilik gibi sorunlar söz konusu değilse, esas sorun kemik ve kıkırdaklardaysa kapalı rinoplasti tercih edilebilir. Burun ucu düşüklüğü ve halk arasında “kemerli burun” olarak tabir edilen burun şeklinde bu işlem sık tercih edilir. Kapalı rinoplasti diğer rinoplasti işlemlerine kıyasla daha kısa sürer ve bu işlemden sonra ödem oluşma ihtimali düşüktür. Bu sayede burnun iyileşme süreci hızlanır. Tek dezavantajı burundaki simetrik bozuklukların bu işlemle düzeltilmesinin zor hale gelmesidir.
Açık rinoplasti, ikince kez işleme gerek duyulduğu takdirde sık tercih edilir. İlk operasyondan sonra burun ucunda düşme ve şekilsel bozukluklar meydana geldiyse tekrar işlem yapılması gerekebilir. Açık rinoplasti işlemi diğer rinoplasti işlemlerine oranla daha sık tercih edilir. Burunda birden fazla işlem yapılması gerekiyorsa ve burunda birden fazla sorun varsa açık rinoplasti işlemi kaçınılmazdır. Açık rinoplasti işleminde kapalı rinoplasti işleminin aksine burun iyice açılır ve kıkırdaklara direkt müdahale edilir. Burundaki eğrilikler düzeltilir ve buna bağlı olarak işlem uzun sürebilir. Açık rinoplasti işleminin en büyük avantajı detaylı bir işlem olduğu için ameliyat sonrası burun ucunda düşme ve diğer şekil bozuklarının görülme ihtimalinin az olmasıdır.
Redüksiyon rinoplasti bir çeşit cerrahi tekniktir. Büyük burunların küçültülmesi ve doğru hamlelerle hem küçük hem de doğal bir görünüme kavuşması bu tekniğe bağlıdır. Redüksiyon işleminin amacı burunda kemer olarak adlandırılan çıkıntıların burundan kesilerek atılmasıdır. Burnun şekli ve simetrik açıdan düzgün olup olmaması bu tekniğin ne kadar iyi kullanıldığına göre değişiklik gösterebilir.
Koruyucu rinoplasti yöntemi, redüksiyon yönteminin tam tersi olarak açıklanabilir. İşlem sırasında bu yöntem kullanılırsa burundaki çıkıntıların kesilip atılması yerine çıkıntının düzeltilmesi söz konusudur. Açık veya kapalı rinoplasti işlemi uygulanırken koruyucu rinoplasti yöntemi de kullanılabilir. Bu yöntemin avantajı burunda yapay duracak veya kolay fark edilecek bir görüntünün oluşmamasıdır. Burnunda hafif kemer olanlara uygulanan bu işlem, burnunda belirgin bir kemer olanlara uygulanamayabilir. Burundaki kemer bu yöntem kullanılarak basık ve düz hale getirilir. Böylece hem ekstra bir işleme gerek kalmaz hem de burun yapay görünmez. İlk kez burun estetiği ameliyatı olan ve fazla işleme ihtiyacı olmayan kişilerde tercih edilebilir.
Tiprinoplasti, açık rinoplasti ya da kapalı rinoplasti işlemiyle birlikte kullanılabilen bir tekniktir. Bu yöntem yalnızca burun ucunda düşme ve hafif şekil bozuklukları söz konusu olunca tercih edilir. Çoğunlukla burun ucundan ve burun deliklerinden rahatsız olan insanlarda uygulanır. Burun deliklerinin küçülüp yuvarlak hale gelmesine ve burun ucunda bulunarak bunu iri gösteren topların küçülmesine olanak sağlar. Burnun durumuna göre bu yöntem tercih edilirse burunda tampon ve alçıya gerek kalmayacağından tek yapılması gereken buruna bir bandaj takmaktır. Bu sayede ağır operasyonlar geçirenlere kıyasla tiprinoplasti işlemi uygulanan insanlar normal hayatlarına daha kısa sürede dönebilirler.
Ultrasonik rinoplasti işleminde yalnızca kemik yapısına müdahale edilerek şekil verilir. Bu işlem sırasında kullanılan piezoelektrik cihazları oldukça avantajlı cihazlardır. Kesi işleminin aksine şişlik ve ağrı oluşumunu büyük ölçüde engelleyerek kemiklerin kısa sürede iyileşmesine olanak sağlar.
Ameliyatsız burun estetiği yapılabilir ve sık tercih edilen bir işlemdir. “Cerrahi olmayan rinoplasti” ya da “enjeksiyon burun estetiği” olarak bilinen bu işlem yaklaşık 15 dakika sürer ve kısa sürede biten basit bir işlem olması dolayısıyla yoğun ilgi görür. Özellikle ameliyat olmak istemeyenler için bir seçenek olan cerrahi olmayan rinoplasti, herhangi bir kesi işlemi yapılmadan tamamlanır ve işlem sırasında hasta anestezi yardımıyla uyutulmaz. Bu işlemin avantajları olsa da kapalı veya açık rinoplasti gibi burunda büyük etkiler yaratmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Cerrahi olmayan rinoplasti daha çok burundaki hafif sorunlar için tercih edilir.
Cerrahi olmayan rinoplasti işlemi şu durumlarda tercih edilebilir;
Ameliyatsız Burun Estetiği Tehlikeli mi?
Ameliyatsız burun estetiğinin tehlikesi yok denecek kadar azdır. Özellikle lokal anestezi uygulanarak yapılan bu işlem kapalı veya açık rinoplasti işlemine oranla çok daha güvenilirdir. Yine de hassas bünyelerde yaygın görülmeyen belirtiler görülebilir. İşlem sonrası vücutta duyarlılığa bağlı olarak çeşitli reaksiyonlar görülebilir. Bu ihtimal az olsa da bu soruna rastlanabilir. Birçok operasyon sonrası olacağı gibi bu operasyon sonrasında da enfeksiyon gelişimi görülebilir. Operasyon sonrası işlemin yapıldığı kişi tatmin olmayabilir zira bu işlem burunda büyük etkiler yaratmaz. Bununla birlikte, operasyon sırasında kullanılan silikon burundan ayrılarak suratta farklı yerlere kayabilir. Bu sorunun görülme ihtimali çok düşük olsa da gerekli tedbirler alındığı müddetçe sorun yaşanmaz.
Burundaki şekil bozukluğunu doğal yöntemle düzeltmek mümkün olmasa da bu konuda tavsiyeler vardır. Burunda az da olsa daralma ve düzleşme görülmesi için yapılan egzersizlerin herhangi bir zararı olmadığı için evde denenmesinin sakıncası yoktur.
Burun küçültme ya da burun daraltma egzersizi olarak tabir edilen yöntemler şöyle uygulanabilir;
Burun estetiğinin maliyeti hakkında net bir bilgi veya rakam vermek mümkün değildir. İşlemin yapıldığı şehir, seçilen cerrah ve işlemin tüm detaylarına göre kişiye özel fiyatlar belirlenmektedir. Doktorunuz gerekli muayene ve tetkiklerin ardından size en uygun seçenekleri sunacak ve fiyat bilgisi verecektir. Büyük ve kemerli burunlarda uzun uğraşlar verildiğinden bu tarz işlemlerin detayı çok ve maliyeti yüksektir. Daha az işlem gerektiren ve kısmen düzgün olan burunlarda maliyet daha düşük olabilir. Özel kliniklerde yapılan burun estetiklerinin maliyeti daha fazladır. Devlet hastanelerinde burun estetiğinin maliyeti düşük olsa da iyi bir plastik cerrah bulmak zor olabilir. Üstelik devlet hastanelerinde bu işi yapan doktor sayısı fazla değildir. Haliyle çok seçenek yoktur. Özel hastanelerde hizmet veren ya da kendi kliniğinde hizmet veren doktor sayısı daha fazladır. Burunda şekil bozukluklarına ek olarak et oluşumu gibi unsurlar da söz konusuysa devlet hastanelerindeki KBB uzmanları tercih edilebilir. Yalnızca estetik operasyon için doktor arayışında olanların çoğu özel kliniklerde hizmet veren doktorları tercih edebilir.
Burun estetiğinin avantajları şöyle sıralanabilir;
Burun estetiğinin dezavantajları şöyle sıralanabilir;
Burun estetiği ameliyatının yapılacağı yer kişinin kendi tercihine kalır. Dilerseniz devlet hastanesinde, dilerseniz özel hastanelerde ve özel kliniklerde operasyon geçirebilirsiniz.
Estetik operasyonlarda dikkat edilmesi gereken birçok husus olduğu gibi bunlardan bir tanesi de daha önce yaptıranlardan alınan tavsiyeler ve deneyimlerdir.
Burun estetiği yapanların yorumları şöyle sıralanabilir;
Estetik yaptırmayı düşünen kişilerin aklına takılan soruların cevapları için yazımızı okuyabilirsiniz.
Burun Estetik için Yaş Sınırı Var Mıdır?
Estetik operasyonlarda yaş sınırı genellikle 18-65 yaş aralığıdır. Rinoplasti işlemi için de bu yaş aralığı baz alınır. Ancak hayati risklerin bulunması ve kaza gibi beklenmeyen durumların gelişmesi nedeni ile operasyona hekimler karar vererek işlemi yapabilirler.
Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?
Dolgu malzemesi kullanılarak uygulanan ameliyatsız işleme denir. Geçici bir işlemdir. Kalıcılık süresi ortalama 18 aydır.
Burun Estetik İçin Doktor Nasıl Seçilmelidir?
Doktorun bu alandaki başarısı, daha önce yaptığı işlemlerin sonuçları ve operasyon sonrası hastalarda komplikasyon gelişme oranları dikkate alınmalıdır.
Burun Ucu Estetiği Nedir?
Burun ucunda bulunan düşüklük, kıkırdağın büyümesi ve normalden fazla kalkık olması gibi sorunların düzeltilmesi için uygulanan işleme burun ucu estetiği denir. Sadece kıkırdak yapıya müdahale edilir.
Burun Estetik Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Hastanede Kalmak Gerekir Mİ?
Ameliyat süresi ortalama 2-4 saat arasında değişiklik gösterir. Bu süre doktorun tecrübesi, kullanılan operasyon tekniği ve burundaki deformasyonlara göre değişebilir. Burun estetik operasyonunda ilk 24 saat hastane yatışı önerilir. Ancak burun ucu estetiği olan kişiler aynı gün taburcu edilebilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur Mu? İyileşme Sürecinde Hastalar Neler Yaşar?
Son yıllarda kullanılan teknikler ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde cerrahi operasyon sonrası ağrı oluşumu minimum seviyeye indirilmiştir. Burun estetik sonrasında ağrı oluşumu minimum düzeydedir. Doktorun reçete ettiği ağrı kesicileri kullanarak iyileşme süresini konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz.
Burun Ameliyatında Tampon Kullanmak Gerekli Midir?
Kemiğe müdahale edilen operasyonlar sonrasında kanama kontrolünü sağlamak ve şişmeleri önlemek için tampon kullanmak zorunludur. Sadece kıkırdağa müdahale edildiği durumlarda tampon kullanımı gerekli değildir.
Burun Ameliyatı Sonrası Hastalar Normal Yaşamlarına Ne Kadar Sürede Dönerler?
Hastaların operasyon sonrasında normal yaşama dönmeleri için 1 hafta yeterlidir. Bu sürenin sonunda tamponları ve burun üzerine yerleştirilen bandajları çıkartılır. İşe dönmek için 15 günlük bir süre tavsiye edilir. Ağır iş hayatı olmayan ve masa başında çalışan kişiler doktordan izin alarak daha erken sürede işe başlayabilirler.
Estetik Burun Ameliyatı Neden Zordur?
Kemiğe müdahale edildiği durumlarda ameliyat süresi uzun sürer. Operasyonun uzun sürmesi dokulara fazla müdahale edilmesine neden olur. Bu durumda ağrı ve ödem oluşma ihtimali artar. İşlem süresi ne kadar azalırsa zorluk derecesi o kadar azalır.
Çok Kötü Ameliyatlar Görüyorum, Ben de Mi Öyle Olacağım?
İnsanların burun şekli ve var olan deformasyonları birbirinden farklıdır. Bu nedenle her burun estetik her hasta için özel olarak planlanır ve sonuçları farklı olur. Sizlerde gördüğünüz hastaları kendiniz ile kıyaslamadan işlem için doktora danışmalısınız.
Ameliyattan Sonra Nasıl Bir Burnum Olacağını Nasıl Görebilirim?
Doğal ve estetik görüntünün elde edilmesi için yüz hatları ile orantılı bir burun şekli oluşturulur. Ameliyat sonrasında orantılı, düzgün ve fonksiyonu tam bir burun şekli görebilirsiniz.
Komplikasyonlar ve Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir?
Kanam, enfeksiyon ve burun şeklinde çökme komplikasyonları sık karşılaşılan durumlardır. Ancak hekimin tecrübesi ve kullanılan tekniğe göre komplikasyon riski minimum seviyeye indirilir.
Ameliyat Öncesi ve Sonrası Sizi Neler Bekliyor?
Ameliyat öncesi hazırlık ile ameliyat sonrası memnun kalacağınız bir süreç sizi bekliyor. Tüm işlemler aşağıdaki gibidir.
Bu Ameliyatı Bir Plastik Cerrah Mı Yoksa Bir Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Mı Yapmalı?
Kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar tarafından rinoplasti işlemi gerçekleştirilir. KBB uzmanları burun anatomisini çok iyi bildikleri için başarılı operasyonlar ortaya koyar ve işlem komplikasyonu gelişme oranı düşüktür.
Plastik cerrahi uzmanları kendi alanlarını belirler ve sadece bu alan üzerine çalışmalar yapar. Kimi uzman meme cerrahisi tercih ederken kimi uzman sadece burun operasyonlarını yapar. Burun üzerine ihtisasını yapan plastik cerrahlar tarafından yapılan işlemler de oldukça başarılıdır.
Kemikleri Kırıyor Musunuz?
Burun kemeri burun kemiğinin eğrilmesi durumlarında düzeltilir. İşlem sırasında burun kemiğinin kırılması söz konusu değildir. Burun estetik ile kemik törpüleme işlemi yapılır. Bu sayede kemikte oluşan eğrilikler ve fazla kemik parçaları düzeltilir ve burna yeni şekli verilir.
Kıkırdakta oluşan deformasyonlar için kemiğe herhangi bir müdahalede bulunulmaz. İşlem öncesi cerrah tarafından yapılan fiziki muayenede doktorunuza danışarak işlem hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bu Ameliyat Lokal Anestezi İle Yapılabilir Mi?
Lokal anestezi ile uygulanan işlemler vardır. Burun ucu estetiği için tercih edilebilir. Ancak kemikte meydana gelen sorunlar için operasyon yapılacak ise genel anestezi şarttır. Basit deformasyonlar için lokal uygulama yapılır.
Tampon Koymak Şart Mı?
Ameliyat bölgesinde işlem sonrası kan birikmesi ve burnun şişerek yeni şeklinin bozulması nedeni ile tampon koymak gerekir. Burun estetik özelinde teknolojinin gelişmesi ve farklı tekniklerin kullanılması sayesinde tampon koyulmasına gerek kalmaz.
Tamponlar Çıkarken Çok Mu Acıyacak?
Önceki yıllarda kullanılan burun tamponları büyük ve sert bir yapıya sahiptir. Günümüzde burun şekli ile uyumlu, ortası delik ve silikon malzemeden oluşur. Yapısı sayesinde burun içine yapışma gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu sayede tampon alınırken oluşan ağrı düzeyi minimum seviyededir.
Rinoplastide Amaç Burnu Küçültmek ve Kemik Almak Mıdır?
Rinopolasti işleminin iki temel amacı vardır. Birinci amaç burun deformasyonlarının giderilmesi ve insanlara hayallerinde ki burun şeklini vermektir. İkinci amacı ise burun fonksiyonunun düzenlenmesidir. Etkili ve yeterli oksijen alımı genel vücut sağlığını düzenler. Burun estetiği işlemi yapılırken genel uygulama burun küçültülmesi ve fazla kemikleşen yapıların alınması esasına dayanır.